gerard
Gerard - Elektromonteur en eigenaar

Gerard is sinds 1985 als elektromonteur werkzaam bij Installatiebedrijf Mijnhout BV. Na verkoop van dit bedrijf zet Gerard sinds januari 2022 de elektrotechniek voort bij het nieuwe Elektra Mijnhout.

pepijn
Pepijn - Elektromonteur in opleiding

Pepijn is als elektromonteur in opleiding vier dagen in de week aan het werk bij Elektra Mijnhout en één dag in de week in opleiding bij Installatiemensen het Gooi.

Geschiedenis


1927-1957
Het bedrijf werd rond 1927 in Hilversum gestart door Hendrik (Henk) Mijnhout en Joh. Allessie. Het is niet exact bekend wanneer, maar in het kantoor aan de muur hangt nog een oude rekening uit 1928. De samenwerking werd later ontbonden en loodgietersbedrijf Mijnhout werd officieel in 1933 opgericht onder leiding van Henk Mijnhout. Het loodgieter, gas, water en elektrotechnisch installatiebureau was toen al gevestigd in de Nieuwe Doelenstraat 25 te Hilversum.


1958-1977

Henk Mijnhout had 10 kinderen. De oudste zoon kreeg rond 1957 de mogelijkheid om het bedrijf van zijn vader over te nemen maar hij wilde niet. Eén van de broers (Gerard) wilde dat wel. Hij was elders al loodgieter in loondienst en omdat met name zijn vrouw hem stimuleerde om het bedrijf over te nemen werd in 1958 de overname een feit.


Later werd het pand aan de Nieuwe Doelenstraat te klein. Er was nauwelijks ruimte om te laden en te lossen. Het bedrijf/woonhuis verhuisde daarom in 1966 naar de Paulus van Loolaan 17 te Hilversum. Hoewel het daar iets groter was, bestond het kantoor toch nog uit de huiskamer waar vertegenwoordigers en soms ook klanten werden ontvangen.


Anekdote: Eind jaren 60 van de vorige eeuw kreeg pa Mijnhout een hele grote opdracht om loodgieterswerk uit te voeren in de NTS-studio (de eerste televisie-omroep). Hij tekende en berekende hiervoor alles op een grote werktekening die de halve vloer in beslag nam. Zo kroop hij het hele weekend door de kamer met een potlood en rekenpapier in zijn hand. Het werk is succesvol verlopen en in die studio die hij moest verbouwen werd uiteindelijk de eerste televisie-uitzendingen in Nederland uitgezonden. Het was puur toeval dat hij die klus kreeg. Hij moest een keer een lekkende kraan bij een oude mevrouw repareren. Zij was zo blij met de diensten van Mijnhout dat ze haar zoon adviseerde ook eens werkzaamheden door Mijnhout te laten doen. Haar zoon had een hoge functie bij de NTS en het vervolg is aldus bekend.


1977-2021

In 1977 kwam Henk Mijnhout als oudste van de derde generatie in het bedrijf. Mijnhout werd een vennootschap onder firma. Henk was toen 22 en had van jongs af aan al als loodgieter in de zaak willen werken. Na vier jaar voegde Walter zich bij het bedrijf en richtte zich op de verwarmingskant. In 1987 kwam de derde broer Gerard erbij en net als bij opa werden er weer elektrawerkzaamheden uitgevoerd. Dit is ook het jaar waarin Mijnhout zijn huidige locatie betrok aan de 1e Loswal 6 in Hilversum.


Toen de drie broers in de zaak kwamen, werden ze ook al snel automatisch mede-eigenaar. Het was soms best een zware tijd, want ze gingen naast het werk alle drie ’s avonds nog naar school om hun vakdiploma’s te halen. Wat zo leuk is aan een familiebedrijf, is de band met sommige klanten. Er zijn mensen waar de vader van de drie broers het dak nog heeft gerepareerd en waar ze nu nog steeds komen. En nu, jaren later, werkt Mijnhout nog steeds enkele van de vele omroeporganisaties dankzij die lekkende kraan.


2022

Sinds 1 januari 2022 hebben er grote veranderingen plaatsgevonden. De gas-, water- en cv-afdeling van Installatiebedrijf Mijnhout BV zijn verkocht en de elektra-afdeling gaat door onder de nieuwe naam Elektra Mijnhout.